Liikkuvuus 2


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Småting i sauskinn – Pieniä ompeluksia lampaantaljasta


Raulandsakademiet AS

Olen Anu Pentti, lampuri ja käsityöläinen Nokian Tottijärveltä. Opetan perinteisten lammasvällyjen valmistamista käsin ompelemalla mm. kansalaisopistoissa eri puolilla Suomea. Kursseilla valmistuu sekä perinteisiä suomalaisia vällyjä, joissa nahkapuolelle kiinnitetään kangas, että norjalaistyyppisiä vällyjä, joissa nahkapuoli koristellaan painamalla siihen erilaisia kuvioita.


Osallistuin lokakuussa Loimaan työväenopiston Kaksin kansainväliseksi Erasmus+ -hankeen liikkuvuuteen. Småting i sauskinn - kurssi järjestettiin Raulandsakatemiassa, Norjan Telemarkissa 20.-23.10.2016. Kurssin opettaja, Britt Solheim, on tunnettu norjalainen vällymaakari. Britt on opettanut lammasvällyjen ompelua jo yli kaksi vuosikymmentä ja kirjoittanut vällyistä myös kirjan Skinnfeller du kan lage selv (1.painos 2006 N.W.Damm&Son AS.) Kirjasta on jo otettu kolme painosta.















Nimensä mukaisesti småting-kurssilla keskityttiin vällyjä pienempien turkistuotteiden valmistamiseen käsin ompelemalla. Kurssilla valmistettiin mm. hattuja, ranteenlämmittimiä, vauvantossuja, rukkasia, turkiskauluksia ja -kaulaliinoja (boa). Osa tuotteista koristettiin painamalla. Näiden oppien avulla voi käyttää hyväkseen sekä vällyjen valmistuksesta jäävät 'hukkapalat', että sellaiset taljat, jotka eivät sellaisenaan kelpaa vällyjen materiaaliksi tai muuhun käyttöön (esim. repeytyneet taljat, suolausvaurioiset).
Kurssilla opittiin tekemään mukavia yksityiskohtia pientuotteisiin ja vaihdettiin innokkaasti tietoa omista kokemuksista turkisompelusta. Kurssin kielenä oli norja.

Raulandsakatemiassa toimii useampi eritasoinen oppilaitos. www.visitrauland.com/Aktoer/Raulandsakademiet.
Raulandsakatemiassa järjestetään lyhytkurssien lisäksi erilaisia kursseja aikuisopiskelijoille, ja osana Högskolen i Sörost-Norgea siellä voi suorittaa korkeakoulututkintoja sekä kansanmusiikissa että Kansantaiteessa (Folkekunst – tre-metall-tekstil), että perinnetaiteessa (Tradisjonskunst). Opiskelijoina on sekä norjalaisia että ulkolaisia opiskelijoita.

Akatemiassa oli samanaikaisesti menossa muitakin lyhytkursseja: 'Baking med gamle kornsorter', 'Foto, natur och kultur' sekä Maskinstrikking'.


Kurssipäivämme alkoivat koulumaisella aamutapaamisella, jossa kerrottiin päivän ohjelmasta. Iltaisin oli tarjolla esim. tutustumista alueen perinteisiin rakennuksiin (Telemarkstunet) sekä kansanmusiikkikonsertti.

Toiseksi viimeisenä kurssipäivänä kaikki kurssilaiset tutustuivat muiden kurssien ohjelmaan ja tuloksiin. Esimerkiksi me turkiskurssilaiset valmistimme pienen näyttelyn valmiista töistämme, ja yksi kurssilaisista kertoi lyhyesti ompeluperinteestä ja töistämme. Vierailijat olivat aidosti kiinnostuneita tuotteistamme ja esittivät niistä kysymyksiä.

Valokuvauskurssi esitteli henkeäsalpaavan upeita luontokuviaan akatemian lähiympäristöstä, Norjan upeasta luonnosta. Näiden kuvien avulla pääsi nauttimaan hetkisen ympäröivästä ihanasta luonnosta, jonne tiukan kurssiohjelman aikana ei konkreettisesti ehtinyt kiipeilemään. Mutta saihan ikkunasta sentään ihailla lähellä, mutta niin kaukana, siintäviä tuntureita.

Leivontakurssin opettaja kertoi vanhojen, alkuviljojen käytöstä ja leipäjuuren käytöstä. Jauhot tulivat pääasiassa Ruotsista, Salta kvarnin biodynaamisesta myllystä.

Eri maailmaan pääsimme vierailullamme tietokoneohjattujen neulekoneiden luokassa. Vaikeimmatkin kirjoneuleet naputeltiin ohjelmaan, ja kas, kone toteutti ohjeet.

Kurssi vastasi kaikin tavoin odotuksiani, ja ylittikin ne. Sain paljon uusia ideoita käytettäväksi omilla kursseillani ja solmin arvokkaita kontakteja norjalaisiin kollegoihin. Toivon yhteistyömme jatkuvan.

Kaikkein merkittävin anti oli mielestäni kuitenkin tämä kaikkiin kurssitöihin tutustuminen, nimenomaan siten, että kunkin kurssin aiheesta ja tuloksista kerrottiin meille lyhyesti, mutta valaisevasti ja samalla saimme tutustua kurssilla valmistettuihin töihin. Tutustumiskierros oli järjestetty hienosti, ja kukin kurssi paneutui töidensä esittelyyn. Haluan ehdottomasti soveltaa tätä omassa kurssityössäni. Näin jaamme kokemuksia, ja ehkä joku opiskelija saa kimmokkeen jostain uudesta alueesta.

Kiitollisena mahdollisuudesta osallistua antoisalle kurssille,

Anu Pentti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti